Menu

Recepten

BAVETTE

Nodig: 1 ui, 2 tenen knoflook, zout, 200 ml olijfolie, 400 ml rode wijn, 1 theelepel peperkorrels, tijm en rozemarijn.

Plet de knoflook en snij deze in stukken, snij de ui grof. Doe de bavette in een afsluitbare zak. Voeg de olie erbij, knoflook, ui, tijm, rozemarijn, de peperkorrels en 200 ml wijn en laat dit minimaal 2 uur intrekken. 

Bestrooi de bavette met wat zout en bak de bavette aan beide zijde bruin aan. Leg deze in een ovenschaal met, dit samen met de inhoud uit de zak en restant wijn. Houdt een kerntemperatuur van 55 graden aan. Schuif de bavette in de oven en zet de oven 30 graden hoger dan de gewenste kerntemperatuur en braad de bavette tot de kerntemperatuur is bereikt.

Dit recept is gebaseerd op een bavette van 1 kilo.

ROSBIEF

Laat de rosbief in ongeveer 1 uur op kamertemperatuur komen.  Plet ongeveer 2 eetlepels peperkorrels in een vijzel en bestrooi de rosbief hiermee. Strooi ook wat zout erover. Braad de rosbief in de pan aan. Dit met ongeveer in 4 minuten. Intussen de oven op 175 graden voorverwarmen. Leg de rosbief in een ovenschaal en bak deze ongeveer 30 minuten in de oven. Na 30 minuten is de rosbief medium.

RIBLAPPEN

Haal de riblappen een half uur van te voren uit de koelkast zodat het vlees op temperatuur kan komen. Snij alvast 2 uien in ringen. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het vlees rondom aan in een braadpan. Bak 2 tot 3 minuten de uien mee. Voeg dan 1 runderbouillinblokje toe, 1/2 liter heet water, 2 eetlepels azijn, 2 laurierblaadjes en 2 kruidnagels toe. Laat het vlees 2,5 uur zachtjes sudderen. 

f18ee2a0-02df-4bed-80b9-ff4d38617870

JODEN HAAS / DIAMANTHAAS

Uur voor de bbq uit koeling halen. Inwrijven met druppels olijfolie breng 1 eetlepel knoflook poeder, 2 eetlepels Paprikapoeder 1 eetlepel uienpoeder zout naar eigen smaak. Voor een beetje pit chilikorrels of na het bakken een pepertjes aansnijden.

Bbq 200 graden direct boven de hete kolen 1 keer draaien voor een mooi ruitjes patroon. Ongv 2-3 min boven de hete kolen daar verder garen op indirecte zone op bbq naar 50-52 graden. 

Van de bbq afhalen in aluminiumfolie wikkelen en 10 min laten rusten. Zoals altijd haaks op het draad snijden

ENTRECOTE

Recept: vlees 30 minuten van tevoren uit de koelkast halen. Boter in de pan, 1 kant van de entrecote voorzien van peper en zout. Entrecote met een tang in de pan leggen. Dit met de kant waarop de peper en zout zit. Daarna de andere kant voorzien van peper en zout. Entrecote 2 minuten per kant bakken en met de vleestang omdraaien. Niet met de vork!

OSSENHAAS

Biefstuk een half uur van tevoren uit de koelkast halen. Boter in de pan. Biefstuk voorzien van peper en zout enkele minuten per kant bakken. Daarna even in folie wikkelen, zodat alle lekkere sappen erin blijven. Biefstuk was een heerlijke maaltijd! Niet normaal hoe mals dit was!

SHORT RIB

2 dagen van te voren uit de vriezer halen. 2 uur voor die tijd uit koelkast halen. 

BBQ aan steken 110-125 graden: shortrib inwrijven met olijfolie zout peper gedroogde knoflook poeder aan brengen en een 2 theelepels met koffie poeder. Klaar om op BBQ te leggen. 

Na 2,5 – 3u kijken of de aangebrachte rub goed vast zit als dit zo is, de rib in aluminiumfolie wikkelen. Thermometer erin bij 92 – 95 graden mag deze eraf. De sappen opvangen om daar eventueel het vlees in te deppen. Laat het vlees 15 min rusten. Voor dat je gaat aansnijden

ef09cee1-da62-4c51-ad9f-b605e230b18c

FLAT IRON STEAK

Haal de FLAT IRON STEAK 2 uur van te voren uit de koelkast 

 

GROENTESOEP MET SCHENKEL

Zet 2,5 liter water op met daarin de schenkel. Voeg 1 tot 2 groentenbouillonblokje bij. Breng aan de kook en laat de schenkel ongeveer 3 uur pruttelen. Laat de bouillon afkoelen en schep daarna het vet met een schuimspaan van de bovenkant af. Snij de schenkel in stukjes, voeg 300 tot 400 gram soepgroenten bij, vermicelli, draai gehaktballetjes van het gehakt van Lingevlees en breng alles aan de kook. En klaar!!!

ROLLADE

Half uurtje van tevoren uit de koelkast halen. Kruiden is niet nodig want dat heb jij al gedaan. Boter in de pan laten smelten, rollade om en om bakken. Rollade in een ovenschaal doen, samen met de boter uit de pan. Oven 160 graden en 55 tot 60 minuten in de oven. Dit voor 1 kilo. Daarna even onder aluminiumfolie laten rusten en daarna aanvallen. Laatste stukjes gaan morgen mee in de broodtrommel

PICANHA

Picanha. 2 dagen in koeling laten ontdooien 2u voor die tijd uit koeling halen. 

Overtollig vet bij trimmen vet insnijden tot op de huid. In ruitjes vorm (links beginnen dan tegenover gesteld) dit met voldoende zeezout inwrijven. En liefst bij de bbq neerzetten die aan het opwarmen is bij Max 40-50 graden een kleine 20-30 min zodat het vet een beetje smelt en in het vlees kan trekken. 

Als dat gebeurd  is, in steaks snijden van ongv 3,5 cm. Bbq op 200graden leg alles steaks op de vetkant naar de kolen 1 -1,30 min dan de steaks grillen ongv 2 a 3 min per kant tussen door een keer een kwart slag draaien voor het ultieme ruitjes effect (grill strepen) laat het vlees 10 min rusten onder folie. Voeg peper en zout toe.

Om het af te maken hoort hier een chimmichurriesaus bij

BRAADLAPPEN / MAGERE STOOFLAPPEN

Dit recept is van slank4u2.

2 uien gesnipperd, 1 kilo braadlappen, 3 tomaten gepeld en in stukjes, 3 eetlepels paprikapoeder, 2 takjes tijm, 500 ml runderbouillom en 3 kruidnagels.

Verhit boter in de pan, fruit de ui en voeg daarbij de braadlappen in stukjes toe. Dit met wat zout en peper. Bak dit ongeveer 15 minuten. Voeg dan dan de tomaten in blokjes toe met de kruiden en bouillon. Laat het vlees op zacht vuur ongeveer 2 uur sudderen.